Eski Bilgisayar için Hangi Linux ?
Eski bilgisayar için Hangi Linux ‘ü kurmak isabetli olur ? Bu yazıda tam olarak 10 Linux kaynak kodlu işletim sistemi önerisi yer alacak. Eski bilgisayarı çeşitli amaçlarla değerlendirebilirsiniz. Hızlı ve ve stabil çalışan işletim sistemi bu konuda oldukça önemlidir. Linux seçenekleriniz arasında yerini aldıysa asıl soru acaba hangi linux eski bilgisayar için daha uygundur.
Oldukça fazla linux tabanlı işletim sistemi var iken içlerinden doğru olanı , stabil çalışanı tercih etmek zaman kazandıracaktır. Ortalama bir işletim sistemi kurulumu 45 dk. civarındadır. Doğru seçim ile zamandan tasarruf edin.
Eski bilgisayarlarda çalışanın yeni bilgisayarda nasıl bir performans sunacağını belirtmeye gerek yok. Özellikle bilgisayarı video düzenleme ve birleştirme yani literatürde video editleme ve renderleme işlemi için yoğunlukla kullanıyorsanız , denemenizde fayda var. Windows XP veya Win7 ‘i aratmayacak özellikler ve donanımı iktisatlı kullanımı ile Linux tabanlı işletim sistemleri performans konusunda tercih edenleri tatmin eder.
Eski Bilgisayara Kurulabilecek 10 Linux Tabanlı İşletim Sistemi
- Debian
- Bodhi Linux
- Puppy Linux
- Linux Lite
- Ubuntu Mate
- Peppermint
- LXLE
- AntiX
- SparkyLinux
- CrunchBang++
Debian
Debian ‘ı Ubuntu ‘nun babası olarak adlandırabiliriz. Maalesef Ubuntu artık 32bit mimarisine sahip işlemcili bilgisayarları desteklemiyor. Buna karşın Debian tam destek vermeye devam ediyor. Temel ve oldukça eski bir dağıtım olmasına rağmen, Linux geliştiricileri son zamanlarda daha fazla güvenlik konusunu vurgulayarak Debian’ı çoğu tehdide karşı güvenli hale getirdi.
Ayrıca, Debian Java dostu hale geldi. Kullanıcılar Debian’daki hemen hemen her Java tabanlı yazılım ve programı çalıştırabilir, kullanabilir. Bu programların çoğu, oldukça kullanışlı ve Debian’ın depolarında zaten mevcut.
Debian’ı bilgisayarınızda çalıştırmak için ihtiyacınız olan tek şey, 1GHz Pentium işlemcili 512MB (minimum) veya 2GB (önerilen) RAM’e sahip olduğundan emin olmaktır. Debian yaklaşık 10GB sabit disk alanı tüketecektir. Linux dağıtımını kullanmak ve yüklemek için nispeten karmaşık olmasının karşılığında, Debian kullanıcıya hem hızlı hem de güvenli birinci sınıf bir işletim sistemi sağlar!
Türkçe dil desteği sunması da ayrıca taktir edilesi bir noktadır.
Bodhi Linux
Temel olarak “Legacy” sürümüne sahip “lite” az yer kaplayan ücretsiz bir dağıtımdır. 15 yıldan eski bilgisayarlar için bile can suyudur. Bodhi Linux, 32 bit mimariye sahip eski PC için doğru seçimdir. Bodhi Linux, minimum hata ve en son özelliklere sahip olan Moksha adı verilen masaüstüne sahiptir. Estetik, hoş ve sınırlı donanım özelliklerine sahip 32 bit sistemlerde çalışmak için mükemmeldir.
Bodhi Linux’un Legacy sürümü bir Kernel 4.9’a sahiptir. Alternatif olarak AppPack sürümünü de tercih edebilirsiniz. Bodhi Linux’un piyasaya sürülmesinin arkasındaki ana teşvik, kullanıcılara minimalist bir temel kurulum sağlamak ve kişisel olarak tercih ettikleri tüm yazılımları çalıştırarak bundan yararlanmalarına izin vermekti. Sistem gereksinimlerine gelince, Bodhi Linux en az 256MB RAM ve sadece 5GB disk alanının yanı sıra 500MHz işlemciye ihtiyaç duyacaktır. 15-20 yıllık bilgisayarda rahatlıkla kullanılabilir.
PuppyLinux
PuppyLinux adından da anlaşılacağı üzere küçük köpek dostlarımızı sevenler tarafından geliştirilmiş. Diğer Linux dağıtımların aksine, başka Linux dağıtımlarının üzerinde değişiklik yapılarak ortaya çıkmamıştır. Bu nokta da onu son derece önemli ve farklı yapmaktadır.
Ubuntu gibi saf Linux dağıtım paketlerinin üzerine kuruludur. Kurulum sırasında 32 bit mimarisi için olanı tercih etmeniz gerekecektir. Çünkü opsiyonel olarak sunulmaktadır.
Puppy Linux ayrıca kullanıcıya mükemmel bir disk alanı avantajı sunar. Çünkü bir PC’de yalnızca 300MB yer kaplar. Bu da onu son derece kompakt bir Linux dağıtımı haline getirir. Puppy Linux kendisini tamamen RAM’e önyüklerken, kullanıcıların herhangi bir önyükleme sorunu hakkında endişelenmesine gerek yoktur.
Ayrıca, Puppy Linux’un üzerinde önceden yüklenmiş herhangi bir program yoktur. Bu da 32 bit mimariye sahip eski bilgisayarda ihtiyaç duyduğu depolama ve ram miktarı için açıklamadır. UEFI etkinleştirilmiş yada BIOS ‘a erişim izni olan bilgisayarlara yüklenebilir.
Alışkanlıktan windows benzeri bir işletim sistemi tercih etmek istiyorsanız , PuppyLinux tam size göre olabilir. İhtiyaç duyduğu donanım ; 600 MHz hızında işlemci ve 256 MB RAM.
Linux Lite
Linux Lite, acemi dostu olması sebebi ile oldukça popülerdir. Linux işletim sistemini ilk kez deneyimleyecekler için ideal bir seçim olacaktır. Diğerleri gibi eşit derecede verimli bir lite Linux dağıtımdır. Linux Lite, LTS sürümleri üzerine kurulu Ubuntu tabanlı bir Linux dağıtımıdır.
Zengin ve kullanışlı arayüz ile Linux Lite, Windows’un yeni bir rakibi haline geldi. Bu nedenle, Windows’tan Linux’a geçmek istiyorsanız, Linux Lite geçişi sizin için çok kolay ve sorunsuz hale getirebilir.
Linux geliştiricileri, kullanıcıya ThunderBird, DropBox’taki bulut depolama, VLC Media Player, LibreOffice, GIMP gibi temel araçları sağlayarak Linux Lite’taki masaüstü deneyimini daha da iyi hale getirdi. Bu ilk kaynaklar, Linux Lite’ı 32 bit sistemlere sahip ve Linux ile daha önce deneyimi olmayan kullanıcılar için mükemmel bir işletim sistemi haline getiriyor.
Ayrıca, Linux Lite özel olarak oluşturulmuş bir Linux Çekirdeği çalıştırır ve Lite Temaları, Lite Tweaks vb. Son olarak, Linux Lite son zamanlarda UEFI önyükleme modunu da desteklemeye başladı. Linux Lite için sistem gereksinimleri ; 768 MB RAM ve 1024×768 ekran çözünürlüğünün yanı sıra 1GHz işlemcidir.
Ubuntu MATE
Ubuntu MATE, Cinnamon (Tarçın) , KDE ve GNOME dahil olmak üzere en iyi masaüstü ortamlarıyla birlikte geliyor. Kullanıcıya tonlarca özellik, yeni geliştirmeler, önceden yüklenmiş uygulamalar ve şık görünümlü bir arayüz sağlıyor. Tüm bunlar, 32 bit mimariye sahip eski, hantal, tarihi eser hatta çöp olarak değerlendirilebilecek bilgisayarda çalışabiliyor.
Windows kullanıcılarının Linux’a çok daha sorunsuz bir şekilde geçiş yapmasına yardımcı olacak profesyonel bir ortamıdır.
32 bit mimariye ve sınırlı donanım yeteneklerine sahip bir PC’ye sahip herkese şahsen Ubuntu MATE’i öneririm.
Donanım Gereksinimleri ; 1 GB RAM, 8 GB depolama alanı ve en az 1024×768 ekran çözünürlüğünün yanı sıra 1GHz işlemciye ihtiyacı olacak.
Peppermint
Peppermint, Ubuntu tabanlıdır ve LXDE masaüstü ile birlikte gelir. Arayüzü talepler doğrultusunda çok daha pürüzsüz ve son derece özelleştirilebilir hale getirir. 32 bit sistemleri destekler, bu nedenle eski bilgisayarınız için güçlü bir aday işletim sistemi haline getirir. Web merkezli bir Linux dağıtım kullanmak istiyorsanız, Peppermint doğru bir seçimdir. 1GB RAM, 4GB boş depolama alanı ve 32 bit işlemciye sahip bir bilgisayar, Peppermint’i sorunsuz bir şekilde çalıştırır. Kullanıcısını üzmez.
LXLE
LXLE, çok daha modern bir özellik seti ve sezgisel bir deneyim sunduğundan, Windows XP’ye güvenilir bir alternatif olarak sık sık tercih edilmiştir. Tüm bunlar, bir araya geldiğinde, 32 bit mimariye sahip eski bilgisayarlar için harika bir işletim sistemi haline getirir. LXLE ayrıca yeni başlayanlara kolaylık sunar ve Lubuntu LTS sürümlerini takip ettiği için harika donanım ve yazılım desteğine sahiptir. LXLE, hayal kırıklığına uğratmayacak çok yönlü bir lite Linux dağıtım olduğunu kanıtlıyor. LXLE çalıştırmak için minimum donanım gereksinimleri 512MB RAM ve Pentium 3 CPU’dur.
AntiX
antiX, 32 bit sistemlerde sorunsuz çalışan başka bir lite linux dağıtımdır. Debian’a tabanlı ve systemd ‘siz çalışır. Bu, antiX’i deneyimle bir tat haline getirir, çünkü systemd birçok Linux meraklısı için bir sinir bozucu olabilir.
Ancak, sınırlı donanıma sahip bilgisayarlarda herhangi bir hata vermeden çalışması için IceWM kullanır.
antiX ‘in ISO dosyası (kurulum) yalnızca 700 MB boş disk alanı gerektirdiği için oldukça kompakttır. Bununla birlikte, kompaktlığının bir dezavantajı vardır, çünkü küçük boyut nedeniyle önceden yüklenmiş çok fazla uygulamaya sahip değildir. AntiX hızlı önyükleme sağlar; bu nedenle, CD veya USB’de canlı işletim sistem olarak çalıştırıp deneyebilirsiniz. Lite dağıtım, 256MB RAM ve Pentium 3’e sahip 32 bitlik bir sistemde sorunsuz çalışır.
SparkyLinux
SparkyLinux, hem eski makineleri hem de yeni makineleri hedefleyen bir başka lite Linux dağıtımdır. SparkyLinux’un Debian Linux tabanlı iki çeşidi vardır. Tek fark, biri kararlı (stabil) sürüm, diğeri ise test sürümüdür.
Ayrıca, masaüstü ortamlarının alabileceğiniz birden çok hafif sürümü vardır. Bunlar Enlightenment, LXDE, LXQT, MATE, Xfce’ı içerir ve liste devam eder. SparkyLinux, standart dışı tam bir işletim sistemi sunar. Bu durum onu son derece özelleştirilebilir ve kullanıcı dostu hale getirir. SparkyLinux için sistem gereksinimleri, 256MB RAM ve 5GB boş disk alanına sahip bir i686 Pentium 4’tür.
CrunchBang++
CrunchBang Linux’tan türetilen ve artık durdurulan lite bir Linux dağıtım. Açıkçası sırf bu sebepten kullanmanızı önermem.
Crunchbang++ eski bilgisayarlarda sorunsuz çalışır. Debian 10 üzerine inşa edilmiş ve minimalist bir arayüze sahip olduğundan bahsetmiyorum bile.
Crunchbang++, en az arabirimini oluşturan masaüstü ortamı olarak OpenBox WM’nin özelleştirilmiş bir sürümünü çalıştırır. Crunchbang++ tarafından sunulan varsayılan uygulamalardan bazıları GeanyIDE, GIMP, VLC Media Player, Terminatör (terminal emülatörü), XFburn vb. dir.
Crunchbang++ için minimum donanım gereksinimleri 1GB RAM ve Pentium 4 veya daha yüksek CPU’dur.
Eski Bilgisayar için Hangi Linux
Umarım bu hayli uzun yazı linux işletim sistemleri konusunda fikir vermiştir. Yazı hakkında görüşlerinizi yorumlar bölümde paylaşmayı unutmayın !
Eski Bilgisayarı Chromebook a çevir
Media Markt Almanya Eski Telefonları Satın Alıyor
Sony, PS3 ve PSP Store fişini çekiyor.
Eski Bilgisayar için Hangi Linux için Anket
[polldaddy poll=10784991]