Türk Mühendis Murat Orhon tarafından Fiat 126 E-Bis olarak revize edildi.
Benzinli arabaların elektrikli arabaya çevrilmiş örneklerini ve haberlerini muhakkak okumuş, izlemişsinizdir. Bu okuyacağınız hikayeyi de en az diğerleri kadar ilginç bulacaksınız hatta gururlanacak, taktir edeceksiniz.
Konunun baş kahramanı Sayın Murat Orhon Kimdir ?
Çankayalı ve Ankara’da yaşıyor.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi / Middle East Technical University BS, Mechanical Engineer (Mekanik Mühendisi) –
Modern Yapı Malzemeleri kurucu yönetici · 1988 – halen Mng Holding Mechanical Engineer · 1987 – 1988
İlham veren bu çalışması sonucu kısa sürede popüler olan ve çeşitli yerli yabancı basınlarda haberlere konu olmuştur. Son derece mütevazi olan Sayın Orhon ‘un facebook paylaşımı ;
Kare Kare Fiat 126 E-Bis Dönüşümü
90 model Fiat 126 Bis ‘in %100 elektrikli araca dönüşümünü kare kare göz atalım. Sayın Orhon kare kare her aşamayı fotoğraflandırdığı için resmen bir kılavuz yaratmış. Toplam 97 fotoğraf mevcuttur.
%100 elektrikle çalışan bir araç yapma fikri bir süredir aklımdaydı bunun için uygun seçeneklerden en ucuzu olan 1990 model Fiat 126 Bis imi 2 ay önce 3.000.- TL ye aldım, ve benzinli motoru ile son sürüşü yaptım. — Ostim Ankara’da. Aracın fiziksel boyutları oldukça küçük olduğu için çokda hafif , buda elektrikle çalışan bir araç için daha uzun menzil demek. — Ostim Ankara’da. Aracın fiziksel boyutları oldukça küçük olduğu için çokda hafif , buda elektrikle çalışan bir araç için daha uzun menzil demek. — Ostim Ankara’da. (Murat Orhon)
126 Bis çok basit bir araç dönüşüm sırasında ne direksiyon sistemine nede hidrolik fren sistemine elektrikli pompa takmak gerekmiyor buda işimi oldukça kolaylaştıracak. — Ostim Ankara’da.Bu araçların sulu ve susuz tipleri var , benimki su soğutmalı yani motorla beraber radyatör fan vs. de sökmem gerekiyor.Motoru yerinden çıkarmadan önce benzin, su ve elektrik bağlantılarınıda söktüm, sanki hepsi geri takılacakmış gibi kırmadan bozmadan kesmeden çalıştığım için söküm biraz uzun sürdüFiat 126 Bis motoru.
Nihayet geçicide olsa motoru araca taktım bundan sonrası mekanikden çok elektrik, elektronik
Sökülen benzin deposunun doldurma kapağı yerine şarj prizi…Yalnız kapaklı fiş piyasada bulunmuyor kapaklı olanlar hep dişi yani priz..
Yaptığım son denemede motorun ters döndüğünü farkettim uç değiştirmek sorunu çözmedi tek çare kontrolun reverse özelliğini kullanmak..
Aracın gaz pedalını söküp yerine potansiyometre pedalı taktım kablosunuda lehimle ekleyip uzattım artık arkadaki motor kontrole gelen bütün kablolar tamam. Yarın veya ilk fırsat bulduğumda test sürüşü için hazır gibi.
Artık güzelleşme zamanı, ayrılabilirsem minikden boya kaportaya göndereceğim.
Fırında boyanmadan önce astar boyalı.
e-Bis in şarj prizinide yerine taktım ve artık tamamen yeşil enerjiden ve bedava akülerimizi doldurabiliriz. https://www.youtube.com/watch?v=vboDFjcA5_g
Ön paneli kapladım , birde standart gps taktım yavaş yavaş tüm göstergeleri takacağım.
Şimdilik bağlantılar tamam gibi test zamanı
Bulutsuz bir yaz günü tüm gün şarj olursa 5-7 km yol gidebilir, Güneş şarj sistemi yaklaşık 15 kg. ağırlık artışına neden oldu ama sabit değil kolaylıkla sökülebilir.