Play Protect Sertifikalı değil nasıl çözülür

Genel Değerlendirme
Şimdi Değerlendir
[Toplam: 19 Ortalama: 4]

Play Protect Sertifikalı Değil

 

Play Protect Sertifikalı değil , “Device is not Certified by Google” (Cihaz Google Sertifikalı değil) uyarısı alıyorsanız bunu çözmek çok kolay olabilir.  Mart 2018 yılından beri Google , geçerli Android sertifikası olmayan cihazları bloklamaya başladı. Bu blok sebebi ile Google Play ve Google Mobil servisleri (GMS) kullanamazsınız.

Bu demek oluyor ki , Google map , Gmail , Google Photos ve bir çok uygulamayı kullanamazsınız. Ülkemizde pek yaygın olmasa da çok bilinmeyen markaların bazılarında Android yüklü geliyor ancak aslında lisanslı bir Android yüklenmemişse bu hatayı almanız çok muhtemeldir. Bu konuyu işletim sistemi olmayan bir bilgisayar almak gibi düşünebilirsiniz. Yada Windows 10 yüklü gelmiş ama aktive edilmemiş. Siz aktive etmek istediğiniz de öğreniyorsunuz ki geçerli bir dijital lisansı yok.

Android Açık Kaynak Kodlu Yazılım Değil mi ?

Evet, Android açık kaynak kodlu mobil işletim sistemidir. Ancak Google, her cihaz üreticisinin kendi arayüzünü kullanmak üzere dağıtımını ücretsiz yapmaktadır. O yüzdendir ki , Samsung ‘un kendi arayüzü , HTC ‘nin kendi arayüzü farklıdır. Huawei ve diğer markalarda tamamen kendi arayüzlerini geliştirip isimlendirirler. Temelinde Android kullanan cihazların hepsi sadece markalar bazında farklı arayüz ve özel programları mevcuttur.

Android cihazların yazılım deneyimleri, Google Pixel 2’den Samsung Galaxy S9’a, Huawei P20’ye veya Xiaomi Mi Mix 2S’ye kadar geniş ölçüde farklılık gösterebilir. Google, şirketlerin Android’i almasını ve özelleştirmesini istiyor, ancak aynı zamanda Android cihazlar arasında tutarlılık ve güvenlik olmasını sağlamak istiyor.

 

Google Play Protect Sertifikalı değil nasıl çözülür
Google Play Protect Sertifikalı değil nasıl çözülür

 

Bu nedenle Google, Android akıllı telefon ve tablet üreticilerinin uymaları gereken “Uyumluluk Test Paketi “‘ni (CTS) geçebilmesi için gereksinimlerin ve yönergelerin bir listesi olan “Uyumluluk Tanımlama Belgesini” (CDD) oluşturdu. Cihaz üretici şirket Google uygulamalarını ve hizmetlerini cihazlarına yükleme izini almak için CTS ‘yi geçmesi gerekir. Bir cihaz CTS ‘yi geçmezse, Google Play Store veya diğer Google servisine bağlı uygulamaları kullanamaz.

Ancak, bazı üreticiler bu koşulu yerine getirmiyorlar. Cihazları Google sertifikası almayan bazı şirketler yine de müşterilerinin Google uygulamalarını indirip yüklemeleri için yollar sunmaktadır. Bu durum herhangi bir kuralı ihlal doğurmamasıyla birlikte, Google’ın sertifika gereksinimlerini atlar. Bu durumu fark eden Google , sertifikası olmayan cihazların servislerden ve hizmetlerden faydalanmasını durdurur.

 

Play Protect Sertifikali degil

Eğer cihazınız, “Google Sertifikalı değil” uyarısı veriyorsa siz de mağdurlar kategorisiniz.

Ancak yukarıda belirttiğim konunun Türkiye’de pek rastlanacağını düşünmüyorum. Bilindik marka ve model telefon ve tabletinizde bu  uyarıyı aldıysanız, ya özel bir Android versiyonu (LineageOS ROM) yüklediniz  yada yüklettiniz.Ayrıca yurtdışından gelen telefonlara IMEI kaydı yapılması yerine eski kullanılmayan kayıtlı IMEI atama-klonlama işlemleri yapanlar da var. Bunların kullandığı uygulamalar da bu tarz hatalarla karşılamanıza neden olabilir.

 

Google Play Protect Sertifikalı değil nasıl çözülür
Google Play Protect Sertifikalı değil nasıl çözülür – play protect sertifikalı değil

 

Bu uyarı, kurulum işlemi sırasında Google hesabınızda oturum açmanızı önleyerek açılır. Kurulumu yine de tamamlayabilirsiniz, ancak Google Play Store’u bir Google hesabı olmadan kullanamazsınız. Olsa bile de kullanamayabilirsiniz.

 

Cihazınızın Google Sertifikasız olup olmadığını kontrol etmek

İlk olarak, cihazınızın sertifikasız olup olmadığını doğrulayalım. Yukarıdaki uyarıyı daha önce gördüyseniz, cihazınız kesinlikle onaylanmamıştır. Cihazınızın sertifikasız olduğundan şüpheleniyorsanız ancak emin değilseniz, nasıl kontrol edeceğiniz aşağıda açıklanmıştır.

 

  1. Google Play Store’u açın,
  2. Kenar çubuğu menüsünü soldan içeri doğru çekerek açın,
  3. Ayarlar’a dokunun,
  4. “Hakkında” bölümüne gidin.
  5. Cihazınızın sertifika durumu “cihaz sertifikası” altında gösterilmektedir.
cihaz sertifika kontrolü nasıl yapılır?
cihaz sertifika kontrolü nasıl yapılır? – play protect sertifikalı değil

cihaz sertifika kontrolü nasıl yapılır?
cihaz sertifika kontrolü nasıl yapılır? / play protect sertifikalı değil

 

Bir Android Cihazda Google Play Engellemesi Nasıl Kaldırılır ?

Daha önce de belirttiğimiz gibi, bu hamle , cihaz üretici şirketlerin Google Sertifikasız Android cihazlara ön yüklü Google uygulamaları ve hizmetleriyle göndermelerini engellemektir. Google, normal kullanıcıları bu konuda engelleyerek cezalandırmak istemez. Bu sebepten muafiyet için başvurabileceğiniz bir web sayfası açmışlardır. Web sayfası, yine de Gapps kullanabilmeniz için LineageOS  gibi özel ROM kullanıcılarının beyaz listeye alınması için tasarlanmıştır. Aynı zamanda Amazon Fire veya diğer cihazların kullanıcıları tarafından da kullanılabilir.

Play Store ‘u kullanabilmeniz için Android akıllı telefonunuzun veya tabletinizin engelini nasıl
kaldıracağınız aşağıda açıklanmıştır!

Cihazınız yine de Google Play Store ayarlarında onaylanmamış olduğunu söyleyecektir. Bu normal.
Bu düzeltmenin yaptığı, Google uygulamalarını ve hizmetlerini kullanmaya devam edebilmeniz için onaylanmamış cihazınızı beyaz listeye eklemek.

  1. Cihazınızın GSF Cihaz Kimliğini bulun.
  2. Play Store’da “Device ID” adında basit bir uygulama var. (indirmek için Device ID yazısına dokunun/tıklayın)
    Ancak Play Store’a erişemediğinizi varsayarak ayrıca bir linkten indirmek için dokunun/tıklayın.
  3. Uygulamayı açın ve kodu “Google Hizmet Çerçevesi (GSF)” adlı ikinci satıra kopyalayın.
  4. Google Sertifikasız Android Kayıt web sayfasına gitmek için tıklayın / dokunun.
  5. Google Services Framework Android Kimliği” kutusuna GSF Cihaz Kimliğinizi girin.
  6. Kayıt Ol” düğmesine dokunduktan sonra, kayıtlı kimliğiniz sayfada görünmelidir.

 

Google Services Framework Android ID
Google Services Framework Android ID / play protect sertifikalı değil

 

Bu, Google Play uygulamalarını kullanmanıza izin vermelidir, ancak oradaki her cihaz için herhangi bir garanti veremeyiz. Herhangi bir nedenle cihazınızı beyaz listeye eklemek yardımcı olmazsa, ne yazık ki Google uygulamaları olmadan yaşamak, sertifikasyonu almaya ikna etmek için telefonunuzu yapan şirkete başvurmanız veya başka bir cihaz satın almanız gerekir. En azından Play Store’a ve bazı temel Google uygulamalarına erişmek istiyorsanız, biraz uğraşmak istemeyenleriniz için bir alternatif var.

Kaynak

Play protect sertifikalı değil yazısını nasıl buldunuz  ? Değerlendirmeyi lütfen unutmayın.

Yeni yazılardan haberdar olmak için de E-bülten ‘e kayıt ol.

Bunları Okudunuz mu ?

Google Konum geçmişiniz yönetin

Google dan link nasıl silinir ?

Google Veri Merkezini 360 derece video ile gezin.

 

[polldaddy poll=10532692]

Genel Değerlendirme
Şimdi Değerlendir
[Toplam: 19 Ortalama: 4]
Hayat Paylaşınca Güzel ;)
Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.