IoT – Nesnelerin İnterneti Nedir ?

Genel Değerlendirme
Şimdi Değerlendir
[Toplam: 1 Ortalama: 5]

IoT – Nesnelerin İnterneti Nedir ?

 

IoT Nedir ? Neyin Kısaltmasıdır ? Ne için kullanılır?

IoT, bol bol duyacağınız ,okuyacağınız yeni teknoloji terimidir. IoT Nedir , Neyin kısaltmasıdır, ne işe yarar ?

Internet of Things (IoT) , “nesnelerin interneti” olarak dilimize çevrilebiliriz.* İnternete bağlanabilen ve birbirleri ile iletişim kurabilen cihazlar ve bu cihazların gelecekteki rollerini özetleyen bir tabirdir.

*Kavramın Türkçe karşılığı olarak “Nesnelerin İnterneti” olarak geçmesi, TBD 32. Ulusal Bilişim Kurultayı esnasında Prof. Dr. Aydın Köksal tarafından oldukça olumlu bulunmakla beraber, “Nesneler İnterneti” karşılığı da önerilmiştir.

 

Konuyu bir örnek ile açıklamak daha sadeleştirmeye yardımcı olacaktır. Akıllı Evleri duymuşsunuzdur. Akıllı Evler ,IoT konusudur. Evin ısıtma-soğutma sisteminin akıllı telefon ile henüz eve varmadan kontrol edebilmek, panjur ve perdelerin gün ışığına göre ayarlanması veya uzaktan yönetilmesi, kapı kilidinin uzaktan açılması-kilitlenmesi, şimdiye kadar duyduğunuz teknolojilerdir.

Temelinde de bildiğimiz mekanik çalışan cihazların mikroçipler ve sensörlerle donatılarak iletişim haline sokabilmektir. Akıllı telefondan gönderdiğiniz komutun internet vasıtasıyla diğer bir cihaza iletilmesi ve sonuca ulaşması da bunun sonucudur.

Bu bahsettiğimiz sadece ilk aşamadır. Sonraki aşamalarda akıllı buzdolapları içinde yer alan yiyecek-içecek durumunu akıllı  telefonunuza gönderecek, alış-veriş listesi oluşturulmasında kılavuzluk edecektir. Daha ileri boyutu da kullanıcının alış-veriş istatistiklerine göre raporlama yapıp bir yerde CRM ile veri bankası oluşumuna imkan sağlayacaklardır.

Tüketici de dilerse otomatik oluşan ihtiyaç listesine göre onay vererek yine internet üzerinden online sipariş oluşturulacak ve kullanıcının istediği saate teslime hazır hale getirilecektir. Kulağa oldukça hoş geliyor değil mi ?

 

IoT Terim ve Tanımları ;

Internet of Things (IoT) : Nesnelerin interneti ;  Sensörler kullanarak veri toplayıp bunları değiş-tokuş edebilen internet bağlantılı nesnelerden oluşan bir ağ dır.

Internet of Things Device : Uzaktan izlenebilen ve / veya uzak bir konumdan kontrol edilebilen, bağımsız ve internet bağlantılı herhangi bir aygıttır.

Internet of Things eco system : İşletmelere, hükümetlere ve tüketicilere uzaktan kumanda cihazları, kumanda panoları, ağlar, ağ geçitleri, analiz, veri depolama ve güvenlik dahil olmak üzere kendi IoT cihazlarına bağlanmalarını sağlayan tüm bileşenlerdir.

Entity (Kuruluş) :  İşletmeleri, hükümetleri ve tüketicileri içerir.

Physical layer (Fiziksel katman) : Sensörler ve ağ dahil olmak üzere bir IoT cihazı yapan donanımdır.

Network layer (Ağ katmanı): Fiziksel katman tarafından toplanan verilerin farklı cihazlara iletilmesinden sorumludur.

Application layer (Uygulama katmanı): Cihazlar birbirlerini tanımlamak ve birbirleriyle iletişim kurmak için kullanılan protokolleri ve arabirimleri içerir.

Remotes (Uzaktan Kumandalar) : IoT cihazları mobil bir uygulama gibi bir kontrol panelini kullanarak bağlanmak ve kontrol etmek için etkinleştirir. Bunlara akıllı telefonlar, tabletler, PC’ler, akıllı duvarlar, bağlı TV’ler ve geleneksel olmayan kumandalar dahildir.

Dashboard (Gösterge tablosu) : Kullanıcılara IoT ekosistemi hakkındaki bilgileri gösterir ve IoT ekosistemini kontrol etmelerini sağlar. Genellikle uzaktan kumandanın üzerinde bulunur.

Analytics ( Analiz ) : IoT cihazları tarafından üretilen verileri analiz eden yazılım sistemleridir. Analiz, tahmini bakım gibi çeşitli senaryolar için kullanılabilir.

Data storage (Veri saklama) : IoT cihazlarından gelen veriler saklanır.

Networks (Ağlar ) : Aygıtlarla iletişim kurmayı sağlayan ve bazen cihazların birbirleriyle iletişim kurmasını sağlayan internet iletişim katmanıdır.

Aşağıdaki grafikte Nesnelerin internetinin yıllara göre göstereceği gelişim beklentisi ,internete bağlı olması beklenen aygıtlar ve öngörülen yaygınlaşma mevcuttur.

1992 yılında 1 milyon bilgisayarın internet bağlantısı var iken 202o yılında 50.1 milyar akıllı kapı internet bağlantısına sahip olması öngörülüyor.

Yine aşağıda yer bir diğer grafikte ; 2003-2010 yılları arasında 10-20 milyar aygıt internete bağlanabiliyor. 2020 yılı itibaren bu rakamın 40-50 milyara ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu da her bir insanın internete bağlı 5 aygıtı olacağını gösterir. Nesnelerin interneti aynı zamanda insan vücudunda bile yer alacak. Sağlık sektörünün de konuda gelişim göstereceği kesindir.

EVRİM mi , DEVRİM mi ? Sorusuna bu teknoloji karşısında sizin yorumunuz nedir ?

Riskleri Nedir ?

  • Kişisel veri güvenliğinin erişime açılabilmesi, ele geçirilmesi v.b.
  • Siber güvenlik açısından açıklar.
  • Yasal koruma eksikliğidir.

Hangi İş kolları Faydalanabilir ?

  • Otomotiv,
  • Bankacılık,
  • Denizcilik,
  • Akıllı Ev ile Emlak ,
  • Enerji sektörü,
  • Havacılık,
  • Sağlık sektörü,
  • Üretim- Fabrika,
  • Yiyecek-içecek sektörü,

Geleceğin Meslekleri ;

 

iPhone X de kullanılan True Depth Teknolojisi Nedir ?

Robot Teknolojisi ve Gelecek

Dünyanın En Çok Satan Oyun Konsolu

Bilgisayar ve Elektronikte Geri Dönüşüm

Genel Değerlendirme
Şimdi Değerlendir
[Toplam: 1 Ortalama: 5]
Hayat Paylaşınca Güzel ;)
Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.