Elektronik Cihazlardaki Simgeler

Genel Değerlendirme
Şimdi Değerlendir
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

Elektronik Cihazlardaki Simgeler Ne Anlama Geliyor ?

 

Genelde elektronik cihazların kullanım kılavuzlarını bile okumaya gerek duymayız. Hatta gereksiz diye satın alınan ürünün kutusu ile beraber hepsi atılır. Aslında Bir çok elektronik cihazın arkasında veya altında yer alan çeşitli kısaltmalar ve kodlamalar bazı hususlarda özetle bilgi vermektedir.

Kılavuzunu bile okuma gereği duymuyorsanız yazının devamı da ilginizi çekmeyebilir. Daha iyimser yaklaşırsak, belki şuan o kısaltmaları fark ettiğiniz ve merak ettiğiniz için araştırma yapmaya karar verdiniz ve bu sayfadasınız. O zaman daha fazla uzatmadan çeşitli kaynaklardan derlenen bu kısaltmaların anlamını okumanızı öneririm. Ayrıca belirtmeliyim ki cep telefonu bilgisayar gibi popüler ürünlerin kullanım kılavuzlarını da site içerisinde bulabilirsiniz.

Her zaman elinizin altında olan cep telefonlarından en popüler olan iphone 4 serisinin arkasına göz atarsanız kısatmaları, sembolleri göreceksiniz.

Elektronik Cihazlardaki Simgeler
Elektronik Cihazlardaki Simgeler

 

Elektronik Cihazlardaki Simgeler En Sık Rastlananlar

Kısaltmaların uluslararası ticarette çok önemli bir yeri bulunuyor.

 

image description

 

 

 

 

CSA: Diğer bir bağımzsız test ve sertifikalandırma şirketi olan CSA International tüketici ve endüstriyel ürünleri sınıyor.

 

Alert+sign

Ünlem sembolü: Resmi ismi CER&TTE Directive olan ünlem işareti, cihazın bir veya birden fazla üye ülkenin kablosuz kurallarını çiğnediğini gösteriyor.

Örneğin iPhone, 2.4GHz ve 2.454GHz frekanslarında çalıştığından dışarıda Fransa’daki kuralları çiğnemiş oluyor.

 

 

 

C.C.C.-Logo.svg

China Compulsory Certificate (CCC): Çin’in iki sertifikalandırma sistemlerini bir araya getiren işaret, temel tüketici ürünü güvenliğini simgeliyor.

Çin’de satılan neredeyse tüm tüketici ürünlerinin, bu işareti taşıması gerekiyor.

 

 

 

CE

CE işareti, Avrupa Birliği’ nin, teknik mevzuat uyumu çerçevesinde 1985 yılında benimsediği
Yeni Yaklaşım Politikası kapsamında hazırlanan bazı Yeni Yaklaşım Direktifleri kapsamına giren ürünlerin
bu direktiflere uygun olduğunu ve ürünün üreticisi veya direktifte zorunlu kılınmış ise bir üçüncü taraf uygunluk
değerlendirme kuruluşu (onaylanmış kuruluş vs.) gerekli bütün uygunluk değerlendirme faaliyetlerinden geçtiğini
gösteren bir Birlik işaretidir. Başlangıçta “Avrupa Normlarına uygunluk” anlamına gelen“Conformite Europeenne”
sözcüklerinin baş harflerinden oluşmakta iken 1995 yılından itibaren “Community Europe” ifadelerinin baş harfleri olarak
kullanılmaya başlamıştır. Avrupa Birliği’ nin teknik mevzuat uyumu çerçevesinde geliştirilen ve ürünün asgari güvenlik koşullarına
sahip olduğunu gösteren bir uygunluk işaretidir. CE İşareti, kalite güvencesine ilişkin değildir. Sadece ürünün temel gerekler
olarak tanımlanan ve insan sağlığı, can ve mal güvenliği, hayvan ve bitki yaşamı ile sağlığı ve çevre ile tüketicinin korunması açısından asgari güvenlik koşullarına uygun
olduğunu gösteren veya bu temel gereklerden bir kısmının veya tamamının karşılanmasına yönelik olabilir.


Diğer taraftan, ticari olarak ürünlerin bir AB üyesi ülkeden diğerine dolaşımı sırasında bir çeşit pasaport görevi görmektedir. AB üyesi olmayan ülkelerin ise Yeni Yaklaşım Direktifleri kapsamındaki bir ürünün AB ülkelerine girişte Üzerinde CE işareti bulunması zorunludur.

“CE” İŞARETİ İLİŞTİRİLMESİ ZORUNLU OLAN ÜRÜN GRUPLARI 

· Alçak gerilim cihazları,
· Basit basınçlı kaplar,
· Oyuncaklar,
· İnşaat malzemeleri,
· Elektromanyetik uyumluluk,
· Makineler,
· Kişisel koruyucu donanımlar,
· Otomatik olmayan tartı aletleri,
· Vücuda yerleştirilebilir aktif tıbbi cihazlar,
· Tıbbi cihazlar,
· In vitro tıbbi tanı cihazları,
· Gaz yakan aletler,
· Sıcak su kazanlarının verimlilik gerekleri,
· Sivil kullanım için patlayıcılar,
· Potansiyel olarak patlayıcı ortamlarda kullanılan ekipmanlar,
· Asansörler,
· Ev tipi elektrikli buzdolapları, dondurucular ve bunların kombinasyonları için enerji verimlilik gerekleri direktifi,
· Basınçlı ekipmanlar,
· telekomünikasyon terminal cihazları ve uydu yer istasyonları,
· gezi amaçlı tekneler,
· Radyo ve telekomünikasyon terminal ekipmanları,
· İnsan taşımak üzere tasarımlanan kablolu taşıma tesisatı,
· Florasan aydınlatma balastlarının enerji verimliliği.

 

(Federal Communications Commission)

Federal İletişim Komisyonu USA.FCC bir Amerikan standardıdır. FCC kapsamında bulunan ürünlerin Amerika’ da satılabilmesi için bu belgenin alınması şarttır. Aklınıza gelen gelmeyen her türlü haberleşme alıcı verici cihazları, elektrikli cihazlar, frekans ve detaylarının tespiti, imalatı, kurulumu, bu komisyonun standarlarına uygun olma zorunluluğu vardır.

 (Technischer Überwachungs-Verein – Technical Surveillance Association)

TÜV ilk olarak 1872 de kaynak buhar kazalarından korunmak için Gustav Schlieper tarafından (Dampfkessel Überwachungs Verein-Steamboiler Testing Laboratory-kızgın buhar test laboratuarı)-DÜV olarak kurulmuştur.
DÜV aynı zamanda Elberfeld ve Barmen idare bölgesinde, Association for the Surveillance of Boilers- Yağların Gözetimi Kuruluşu olarak da bilinir.
TÜV Almanca, Technischer Überwachungs-Verein‘ ın kısaltılmışıdır. Orijinal TÜV yaklaşık 130 yıl önce 43 endüstri kuruluşunun üye olduğu ve 2 güvenlik personeline sahip olarak Bavaria’ da kurulmuştur. Teknolojinin gelişmesiyle TÜV’ ün sahip olduğu niteliklerde gelişmiştir. 1900′ larda grup elektrikli cihazlar üzerinde çalışmaya başlamış, daha sonra ulaşım, motorlu araçlar ve nükleer enerji endüstrilerini de içine aldı. 1980′ lerde ise Almanya’ da bağımsız bir kuruluş olarak insan güvenliği, kalite ve çevre koruma konularında yetki sahibi olmuştur.
Bugün TÜV birçok alanda çalışmaktadır. Herhangi bir elektronik cihaza verilen TÜV belgesiyle; o cihazın elektromanyetik uyumluluğa sahip olduğunu ve üretilirken belirli ergonomik koşullara uyulduğunu belgelenir ve o ürünün aynı zamanda Almanya’ da satılabileceğinin iznini verir.

 TUV’ ün ergonomi onaylaması, büro araçlarını performans düzeylerinin ergonomi standartlarına özgü tanımlanması ile gerçekleşir. Bu ürünlerin, büro çalışma alanlarındaki Avrupa Direktiflerinde (EEC 90/270) belirtilen minimum güvenlik ve sağlık gereklerine uygun olmalıdır. Bir cihaza TUV’ ün “Ergonomi Onayı” verilmesi için şu şartların sağlanması gerekir:

ISO 9241-3 Tavsiye Değerleri
ISO 9241-7 Sınıf I yada Sınıf II’ye uygunluk
ISO 9241-8 Tavsiye Değerleri
Kullanıcı Kılavuz Onayı

ISO 9241-3 Standardı yüksek çözünürlük, parlaklık ve görüntü özelliklerini test eder. Yapılan testlerdeki kabul edilebilir çözünürlük ve font büyüklüğüne uygun olmalıdır. Bu standart için gerekli özellikler:
Karakterlerin ve parlaklığın standart olması
Doğrusallık
Titreşim
Karakterlerin kontrast parlaklıkları

ISO 9241-7:

ISO 9241-7 Standardı, yüksek duyarlıklı spot parlaklık ölçümlerini test eder. Bu standart ile tayfı yansımalar ile dağınık yansımalar tanımlanmıştır. Bu standart ile tanımlanan Sınıf I ve Sınıf II cihazlar bu tür uygulamalara uygun olmalıdır.

 ISO 9241-8 NIST’ i test eder. NIST (National Institute of Standards and Technology) monitörde bir görüntünün tüm piksellerinden geçen izlenebilir ışık tayfı ölçümlerini kapsar. Test değerleri default olarak tanımlanan renk kümesi uygulamalarına uygun olmalıdır. Bu standart için gerekli koşullar:
Ekrandaki renklerin standart olması
Renk sınırlamaları
Temel renkler ile olan renk farkları

ISO 13406-2

ISO 13406-2 Standardı, gionometric assembly ekseni üzerinde bulunan yüksek duyarlıklı noktaların parlaklığını test eder. Bu standardın koşulları:
Görüntü açısının değişimindeki görüntü kalitesi
Görüntü açısının değişimindeki renkler
Görüntü açısının değişimindeki yansıma
Piksel hataları
Görüntü düzenleme zamanı

 Swedish Department of Labor tarafından oluşturulan MPR II standardı, monitörlerin yaydığı maksimum elektromanyetik radyasyon seviyesini belirler. Monitörlerin elektromanyetik radyasyon ölçümlerini yaparak belirlenen standarda uygun hale getirilmesini sağlar. MPR II, monitörün merkezinden 50 cm uzaklığa kadar olan bölgede izin verilen elektrostatik, manyetik ve elektrik alanlarının maksimum seviyelerini tanımlamıştır. Buna göre MPR II logosu bulunan monitörün çevresindeki;
Elektrostatik Potansiyel
Elektrik Alanı
Manyetik Alan
MPR II tarafından belirlenmiş standart değerlerdedir.

 (Deutsche Electrotechnische Kommission im DIN und VDE)(Verband der Elektrotechnik Elektronik Informationstechnik) Elektrik-Elektronik ve Bilişim teknolojileri Derneği……(Alman standartlarını belirleyen Kuruluş.) Standartları DIN kodu ile başlar ve buna uygunluğu belirtilmeyen tırnak çakısını bile Almanya’ da vitrine, rafa koyamazsınız….

Üzerine yapıştırıldığı ürün; tasarım, tesis, satış, kullanım ve kullanım sonrası atılması safhalarının tümünde çevreye verdiği etkilerin minimuma indirildiğini gösteren “Ekolojik Bir Etiket” tir. Çeşitli ülkelerde buna benzer etiketlemeler yapılmaktadır. Örneğin; Almanya “Mavi Melek”, Kuzey Avrupa ülkeleri “Beyaz Kuğu”, Kore “Eco – Mark”, Singapur’da “Yeşil Etiket” ve benzerleri sayılabilir.

 

 

WEEE DİREKTİFİ

Ürünün veya ambalajının üzerinde bulunan bu sembol, ürünün diğer ev atıklarıyla birlikte atılmaması gerektiğini göstermektedir. 2002/96/EC sayılı elektrikli ve elektronik cihazların atıklarının (WEEE) AB direktifi uyarınca, bu elektrikle çalışan ürün ayrıştırılmamış kentsel atık olarak atılmamalıdır. Bu ürünün geri dönüştürülebilmesi için lütfen satış noktalarına veya yerel kentsel atık toplama noktasına teslim edin.

D İ K K A T : (Lithium-Ion / Lithium Polymer / Nickel-Cadmium / Nickel Metal Hydrit / Kurşunlu sulu-Kuru akümülatörler, içinde Mercury (Civa) bulunan her tür.şarjlı şarjsız (kullan at) enerji kaynakları bu sınıfa girer)

Japanese Standards: PSE
(Product Safety Electrical Appliance and Material Safety Law)

Denan Yasası (PSE işareti)

Elektrikli Aletler ve Malzeme Güvenlik Hukuku (Denan: DENKI YOHIN ANZEN HO) 1 Nisan 2001 itibariyle yürürlükte bulunan bir Japon standart yasasıdır. Bu, Elektrikli Aletler ve Malzeme Kontrol Yasası (DENKI YOHIN TORIHIKI HO DENTORI) Japon hükümeti tarafından ürünlere sertifika düzenlenmesiyle uygulanır. Denan adı verilen”kayıtlı bir denetim kurumu” bu yasaya bağlı olarak adlandırılan bir üçüncü şahıs tarafından verilen üçüncü taraf kalite belgelendirilmesi için de geçerlidir.” Denan yasası ile düzenlemeye tabi ürünler olarak “Belirlelen Elektrikli Ev Aletleri” 340 adet olarak kategorize edilmiş, 112 üründür Elektrikli Ev Aletleri kayıtlı bir denetim kurumu olarak Uygunluk denetimine geçmesi gereklidir.
Yukarıda verilen PSE işaretleri UYGUNDUR yada UYGUN DEĞİLDİR ürün ambalajına yapıştırılması gerekir.

COMPLIES WITH THE CANADIAN ICES-003 CLASS B
SPECIFICATIONS.
Digital (Sayısal) cihazlar, IC (Industry Canada) ICES-003’e (Interference-Causing Equipment Standard 003 [İnterferansa (Girişim) Yol Açan Cihazlar Standartı 003]) göre, B Sınıfı dijital aygıtlar olarak sınıflandırılmıştır. Sayısal (Digital) cihazınızın hangi sınıflandırmaya (A veya B Sınıfı) girdiğini belirlemek için, digital cihazınızın alt ya da arka panelindeki tüm etiketleri inceleyin. Bu etiketlerden birinde “IC Class A ICES-003” veya “IC Class B ICES-003” şeklinde bir ifade bulunacaktır. (Fotofgraf makinelerin de de olduğu gibi) Industry Canada düzenlemeleri, Bu ibareye sahip cihazları üreten firmalar tarafından açık bir biçimde onaylanmayan değişikliklerin, aygıtı kullanma yetkinizi geçersiz kılacağını bildirmektedir. (Garanti dışı bırakılacağının özeti )
Bu B Sınıfı (ya da eğer etikette öyle görünüyorsa A Sınıfı) dijital cihaz, Kanada İnterferansa (Manyetik yolla girişime yol açma, Diğer cihazların çalışmasını etkileme) Yol Açan Cihazlar Yönetmeliği’nin gereklerini karşılamaktadır.
“Cet appareil numérique de la Classe B (ou Classe A, si ainsi indiqué sur l’étiquette d’enregistration) respecte toutes les exigences du Reglement sur le Materiel Brouilleur du Canada.”

Avustralya/Yeni Zelanda C işareti
Elektro Manyetik uyumluluk standartı B sınıfı (FCC ile aynı istekleri karşılar)

 

“DoC” STANDARDI

Kişisel bilgisayarlara ve kişisel bilgisayarların giriş çıkış cihazlarına FCC sertifikası verilirken üreticiler dikkate alınır. Bir cihaza verilen DoC sertifikası, tedarikçi firmalara FCC’ nin yanında, radyo frekans emisyonlarının sınıflandırılmasında önemli bir avantaj sağlar. Kısaca DoC (Declaration of Comformity) ile getirilen yeni kurallar, üreticilere ve tedarikçilere kişisel bilgisayarlar yada giriş çıkış cihazlarının satış öncesi gerekli olan güvenlik ve kalite testlerinin yapılmasını sağlayarak, FCC cihaz yetki belgelerinin alınmasına imkan sağlar. DoC, FCC onayı alınmasından önce, cihazın bu kalite standardı için hazır olduğunu gösterir.

 

“Energy Star”, (Amerikan Çevre Koruma Dairesi) tarafından geliştirilen ve elektronik başta olmak üzere tüm alanlarda enerji tasarrufu için gerekli yöntemleri ve kriterleri belirleyen bir sertifika programıdır. Haziran 2008′ de 5.0 sürümüne kavuşan sertifika programındaki kriterlere örnek verecek olursak, elektronik cihazların kapalı veya uyku kipindeyken tüketmesi gereken güç değerleri, belli standartlarla belirlenmiş oluyor. Bu kriterleri sağlayan cihazlar, “EnergyStar” etiketini ürünlerinde kullanabiliyor.
Özellikle monitörlerde bu sertifkasyon programının yerini artık TCO almıştır.
Bu logonun bulunduğu ürünlerin, standard enerji tüketiminden %20-30 daha az enerji tükettiğini anlamamız gerekiyor, ancak bir çoğumuzu bu logoyu yıllardır PC ana kartlarının BIOS ekranında gördüğümüz için sanki her ürün “güç tüketimi konusunda “tutumlu” olduğunu düşünebiliriz. Elektrik enerjisi ile çalışan hemen hemen her üründe bu logo’ yu görüyoruz. Çevreye duyarlı olan her ürünün aldığı sertifika olan Energy Star’ ın bugünlerde güvenilirliği tartışılıyor. Ortaya çıkan bir skandal, Energy Star’ın güvenilirliğini tartışmaya açtı. Amerikan hükümeti tarafından yüksek enerji verimliliğine sahip ürünlerin çevreye duyarlı olduğunu belirtmek için verilen bir sertifika olan Energy Star hakkında çıkan bir gerçek, bu logoya olan güvenilirliğin sorgulanmasına neden oldu. Energy Star, verimlilik standardı için önüne gelen 20 sahte ürünün 15’ini onayladı. Energy Star, denetim organı olan GAO (Government Accountability Office) tarafından kasıtlı olarak oluşturulan 4 sahte şirketi ve bu ofislerin yolladığı ve aralarında uzay süpürgesi, benzinle çalışan çalar saat gibi sahte icatların da bulunduğu ürünleri onayladı.
Örneğin, Aşağıda fotoğrafını gördüğünüz Benzinli Masa Saati (!), Energy Star’ın onayladığı sahte ürünlerden biri.

 

TCO standardı “Swedish Tjanstemannes Central” organizasyonu tarafından 1991 yılında oluşturulmuştur. TCO standardı özellikle alternatif elektrik alanındaki gürültüler ve bunların diğer cihazlar üzerindeki etkilerini inceler. TCO, MPR I’ den biraz daha katı ve sert şartlara sahiptir. TCO standardı oluşturulduktan sonra, ortaya çıkan yeni şartlara göre standarda yeni kriterler eklenerek geliştirilmiş ve TCO 92, TCO 95, TCO 99 gibi versiyonları ortaya çıkmıştır.
İlk global çevresel sınıflandırma projesi olan TCO 95, kullanıcılara daha iyi çalışma şartları sağlamak ve CFC ve ağır metaller gibi çevreye zararlı unsurlardan, geniş bir bölge içerisinde koruyan bir önerme üzerine temellenmiştir. TCO 95, TCO 92’yi tamamlamıştır. TCO 92 standardı sadece monitörler ve onların elektrik alanları, enerji etkileri ile elektrik ve yangın güvenliği gibi karakteristiklerini kapsıyordu. TCO 95 standardı ise kişisel bilgisayarları tamamlayan nitelikleri içerir. Örneğin monitör, sistem ünitesi ve klavyeyi ergonomik olarak yapılandırır, dışarı verilen elektrik ve manyetik alanlar ile gürültü ve ısıyı belirli bir standarda oturtur. Aynı zamanda TCO standardı güç harcaması, ekolojik etkiler ile üretim sırasındaki ürün ve üretim proseslerinin çevreyle olan adaptasyonunu sağlar. Yani TCO standardı çevreye dost bir üretim işlemini desteklemektedir. Yani gelecekte TCO logosunu üzerinde bulunduran cihazlar “Yeşil Dizayn ve Üretim İşlemi” mesajını taşıyacaktır.

TCO Standardı İle MPR II Standardının Koşulları Arasındaki Farklar:

MPR II standardı monitörlerin elektrik ve manyetik alanlarının ölçüm metotları ile monitör çalışmadığında çevresindeki elektrik ve manyetik alanlar ile monitör çalışırken çalışma alanındaki oluşturduğu alan düzeylerindeki artışları inceler.
TCO standardı ise teknik olarak olabilecek ve kullanıcıların maruz kalabileceği elektrik yada manyetik alanlar ile ilgilenir. Bunların kullanıcılar üzerinde oluşturdukları etkileri ve zararları en aza indirmeye çalışır.

 

NSTL harfleri, National Software Testing Laboratuaries (Ulusal Yazılım Test Laboratuarı) sözcüklerini temsil eder. Kişisel bilgisayarların donanımının yazılım programlarıyla olan uygunluğunu belirleyen standartları oluşturan bir organizasyondur. Örneğin kişisel bilgisayarlara için 2000 yılı uygunluk standardı geliştirilmiştir. Kişisel bilgisayarların 2000 yılı uygunluğunu test eden, NTSL’ in geliştirdiği YMARK2000 testi ile bilgisayar donanımının 2000 yılı dönüşümlerini belirler. YMARK2000 İle;
– 31 Aralık 1999’dan 1 Ocak 2000’ e real time işlemlerinin devamının sağlanması.
– BIOS’daki real time hesaplamalarda oluşan hataların düzeltilmesi.
– 2000 ile 2009 arasındaki artık yılların düzenlenmesi sağlanmıştır.

 

Bu işareti taşıyan ürünler, VCCI (Voluntary Control Council for Interference) (Gönüllü Enterferans Denetim Konseyi) bilgi teknolojisi cihazları standartlarına dayanan bir B Sınıfı üründür, anlamındadır. Eğer bu ürün ev ortamında bir radyo veya televizyon alıcısı yakınında kullanılırsa, radyo enterferansı (girişimi) yaratabilir. Cihazı, kullanım kılavuzuna göre kurun ve kullanın anlamındadır.

Bu nedenlerle, Bu işaretleri taşıyan cihazları, nerede imal edildiğine bakılmaksızın güvenle kullanabilirsiniz Ayrıca bu etiketleri taşıyan cihazlar sürekli denetlenmektedir.
Biz de olduğu gibi yıllık harcını yatırdıkça bedava BAKLAVA almak yok.

 

UL, Underwriters Laboratuaries kelimelerinin kısaltılmış biçimidir. UL Markası, Amerika’daki ve Kuzey Amerika’nın en büyük üçüncü kuşak sertifika veren organizasyonudur. UL, 1984 yılından beri cihazların, toplum güvenliği üzerindeki etkilerini inceleyip, değerlendiriyor. Bilgisayarparçası üreticileri ürettikleri cihazları UL güvenlik standartları testlerinden geçirirler. Bu testlerin ardından cihaz, UL tarafından belirlenen güvenli çalışma alanında kabul edilirse, cihaz UL onayı alır. Cihazın üzerine UL Markası konur. UL Markası ile üreticiler ürettikleri cihazın, güvenli çalışma için UL standartlarını taşıdığını kullanıcılara ispat etmiş olurlar.
Özetlersek, eğer bir cihaz UL sertifikasına sahipse, cihazın toplum güvenliği ve sağlığı açısından herhangi bir risk taşımadığını söyleyebiliriz.

Made In PRC (People’ s Republic of China (Çin Halk Cumhuriyeti). 

Özellikle Avrupa Ülkelerinin meşhur firmalarının Ucuz işçilik nedeniyle Çin’ de FASON olarak ürettirdikleri malların, Çin’ de üretildiklerini gizlemek maksadıyla uydurdukları Ticari Satış Şekli.
Orjini Çin olan firmalar ile bilinen standartlara uygun üretim yapan yabancı firmalar kesinlikle bu ibareyi kullanmazlar……..

(GeprüfteSicherheit) Kanıtlanmış veya onaylanmış güvenliğin Almanca karşılığıdır. Ürün veya ürünün kutusunda belirtilir. TÜV (Alman Teknik Araştırma Kuruluşu) veya başka bir onaylı enstitü, ürün tipini tespit eder ve belirtilen güvenlik gerekliliklerini yerine getirip getirmediğine karar verilir.

IP 3X 2.5 mm den iri katı cisimlere karşı korumalı

IP XX değerleri; elektrikli cihaz kutularında, katı ve sıvı maddelerin izolasyonu için uluslararası sınıflandırmayı belirten bir kod sistemidir. Birinci rakam, kutunun dışarıdan gelecek katı cisimlere karşı koruma derecesini belirtir. Ikinci rakam ise suya karşı koruma derecesini belirtir.

VCA (Vehicle Certification Agency) Taşıt Araçları Belge Acentesi

İngiltere’ de bulunan ve her türlü taşıt araçlarının (Deniz, Hava, Kara) CE şartlarına uygunluk testleri ile Yönetim Sistemleri Sertifikası vermeye yetkili kuruluş. Örneğin Güncel bir konu olarak bir örnek verirsek Çin yapımı araçlar (Cherry vb…) bu kuruluştan gerekli onayı almadan AB ülkelerinde ve Türkiye’ de satılamaz ve trafiğe çıkamaz. VCA aynı zamanda ISO 9001, ISO/TS 16949, ISO 14001, OHSAS 18001 ve EMAS sertifikalarını da vermeye yetkilidir.

EK OLARAK AŞAĞIDAKİ İŞARETLERDE ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK HERHANGİ BİR CİHAZDA BULUNABİLİR.

Kaynak: GE Digital Energy Ürün Güvenliği ve Yönetmeliğinden alıntıdır.

 

din


Alman Standartlar Enstitüsü (Almanca: ‘DIN Deutsches Institut für Normung e. V.’) (kısaca DIN), Federal Almanya Cumhuriyeti’ nin resmi standart enstitüsü olup, merkezi başkent Berlin’ dedir.

DIN enstitüsünün hukuki yapısı, Alman yasalarına göre resmi tescilli bir dernek olup, özel sektör tarafından finanse edilmektedir ve Federal Almanya Devleti ile kurulmuş bir antlaşma uyarınca, Avrupa ve uluslararası standartlaşma faaliyetleri için yetkili standart kurumudur. Adı geçen kurum, üretim, ticaret, sanayi, bilim, tüketim ve kalite kontrol alanlarında faaliyet gösterenlerle devlet kurumları için bilgi ve fikir alışverişi platformu olup, “konuyla alakalı kimselerin” uzmanlıklarını bir araya getirerek standartlar oluşturdukları bir kurumdur.

Standartlar, rasyonalizasyon, anlaşılırlık, kullanıma elverişliliğin temini, teknik uyumun sağlanması, değiştirilebilirlik, sağlık, güvenlik ve çevre koruma alanlarında hizmet etmektedir. Elektrik ve elektronik ile ilgili konularda Almanya’da DIN ile birlikte Elektroteknik, Elektronik ve Bilişim Teknolojileri Birliği (VDE) temsilcilerinden oluşan ((Almanya Elektroteknik, Elektronik ve Bilişim Teknolojisi Komisyonu (Deutsche Kommission Elektrotechnik Elektronik Informationstechnik (DKE)) tarafından işlenmektedir. DIN kurumu uluslararası/Avrupa standart komiteleri (ISO, CEN ve elektroteknik kurumlar olan IEC ve CENELEC) nezdinde Alman menfaatlerini savunmakla görevlidir. Standartlaştırma süreci ile, standartların içerikleri ve proses teknolojilerinin, teknolojide genel kabul gören kurallara uygun olmasının temin edilmesi amaçlanmaktadır.

DIN kurumu tarafından neşredilen standartlar, DIN grubu’nun bir alt kuruluşu olan Beuth Yayınevi tarafından matbu veya ücretli olarak internet üzerinden yayınlanmaktadır. Adı geçen yayınevi başka kuruluşlarla yabancı ülkelerin standartlaştırma kurumlarının standartlarını satmaktadır.

İsviçre’deki DIN muadili, Schweizerische Normen-Vereinigung (SNV) olup, Avusturya’nın standartlar kurumunun adı ise Österreichisches Normungsinstitut’ tur (ÖNORM).

tse

 

Türk Standardları Enstitüsü (TSE) standartlar yapmak amacıyla 1960 yılında kurulmuştur. TSE, 26 Mayıs 1955’de ISO’ya, 1 Ocak 1956 tarihinde de Uluslararası Elektroteknik Komisyonu’na (IEC) asil üye olmuştur ve bu kuruluşların Türkiye temsilcisi konumuna gelmiştir. 7 Kasım 1959 tarihinde kabul edilen Türk Standartlarının Tatbiki Hakkında Nizamname ile, standartların uygulanmaya konulması konularına açıklık getirilmiştir. Her türlü standartları hazırlamak ve hazırlatmak, bünyesinde ve hariçte hazırlanan standartları tetkik etmek, kabul edilen standartları yayınlamak gibi görevleri ifa eden TSE’nin kabul ettiği standartlara Türk Standardı adı verilir. Türk Standardları Enstitüsü’nün adındaki imla kurallarına uygun olmayan Standardları (Standartları olması gerekir) kelimesi, kurumun kuruluşunda böyle yazıldığı için değiştirilememektedir ve dolayısıyla tüm resmi yazışmalarda zorunlu olarak yanlış şekilde kullanılmaktadır. Enstitünün bağlı bulunduğu bakanlık, Başbakanlıktır.

 

 

Genel Değerlendirme
Şimdi Değerlendir
[Toplam: 0 Ortalama: 0]
Hayat Paylaşınca Güzel ;)
Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.